perjantai 20. syyskuuta 2019

Työpajassa asukkaat pääsivät ääneen

Järjestimme keskiviikkona 18.9. Lauttasaaren asukastyöpajan, johon osallistui kahdeksan Lauttasaaressa liikkuvaa joukkoliikenteen käyttäjää. HSL:n toimistolla Pasilassa pidetty tilaisuus sujui hyvin: sekä me järjestäjät että osallistujat olimme tyytyväisiä työpajaan. Lämmin kiitos kaikille osallistujille vielä täältä blogin kautta!

Pöydällä karttoja, muistiinpanovälineitä, kahvikuppeja, tietokone ja näkyy neljän henkilön kädet.
Työpajassa keskusteltiin Lauttasaaren linjastosta ja työskenneltiin karttojen parissa.
Työpajaan haimme osallistujia sosiaalisen median, tämän blogin, asukasyhdistysten ja hsl.fi-sivujen kautta. Mukaan valikoitui niin päivittäin, viikoittain kuin harvemminkin joukkoliikennettä käyttäviä. Osallistujat olivat eri-ikäisiä ja eri puolilta suunnittelualuetta. Yhteistä kaikille oli se, että he liikkuvat Lauttasaaressa. Meiltä HSL:stä työpajaan osallistui joukkoliikennesuunnittelijoita ja asiakaskokemuksen asiantuntijoita.

Työpaja alkoi Lauttasaaren liityntälinjaston tarkastelun esittelyllä, jossa kerroimme projektin taustoista ja etenemisestä. Moni työpajan osallistuja oli kuullut projektista ennakkoon ja vastannut liikkumiskyselyyn. Hienoa!

Esittelyn jälkeen ääneen pääsivät asiakkaat – käytännössä koko loppuajaksi. Keskustelimme kahdessa pöytäryhmässä ensiksi nykyisen linjaston hyvistä ja huonoista puolista. Tämän jälkeen pohdittiin, millaisia muutoksia linjojen reitteihin, vuoroväleihin ja aikatauluihin toivottaisiin. Keskustelua helpottamaan olimme tehneet muutaman kartan, jossa nykyisten bussilinjojen reitteihin oli tehty erilaisia muutoksia. Nämä kartat eivät olleet virallisia, vaan kuvitteellisia luonnoksia. Osallistujien tehtävänä oli etsiä plussia ja miinuksia.  Oman liikkumisen kannalta ajateltiin myös muiden tarpeita. Tämä oli aika haastavaa, sillä toisinaan toisen parannus voi ollakin toiselle huononnus. Osallistujat olivat kuitenkin taitavia huomioimaan Lauttasaaren eri alueet. Työpajassa tärkeintä antia olivat osallistujien keskustelu ja mielipiteet asiasta. Kaksi tuntia hurahti nopeasti!

Työpajan havaintojen ja mielipiteiden analysointia


Kuvassa karttoja pöydällä, taustalla tv-näyttö, kahden henkilön käsiä näkyvillä pöydän ympärillä.
Analysoimme työpajan havaintoja ja palautteita sekä kartoille piirrettyjä reittejä.
Tänään perjantaina kävimme suunnittelijoiden kesken läpi työpajasta kirjatut muistiinpanot, havainnot ja palautteet sekä osallistujien piirtämät reittiehdotukset ja analysoimme tuloksia. Lauttasaaren sisäisten yhteyksien parantaminen sekä Vattuniemen yhteyden nopeuttaminen joko Lauttasaaren metroasemalle tai keskustan suuntaan koettiin tärkeiksi. Myös liikennöinnin luotettavuuden toivottiin parantuvan eli bussien pitäisi kulkea entistä tasaisemmin. Monia muita toiveita esitettiin myös, mutta tässä nyt muutama esimerkki teille lukijoille.

Aloitamme varsinaisen linjastoluonnoksen teon nyt, kun meillä on taustatietoina liikkumiskyselyn vastaukset, keskiviikkoisen työpajan anti ja muut suunnittelun kannalta tarpeelliset lähtötiedot.

Ensi viikolla pureudumme tarkemmin liikkumiskyselyn tuloksiin myös täällä blogissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti