torstai 10. lokakuuta 2019

Kysymyksiä ja vastauksia

Seuraavaksi käymme läpi kysymyksiä ja kommentteja, joita Lauttasaaren liityntälinjaston tarkastelu on herättänyt. Olemme saaneet palautetta eri kanavien kautta. Lupasimmekin jo aiemmin blogissa, että tartumme puhuttaneisiin aiheisiin.

Voisiko jokin bussilinja kulkea Asema-aukiolle?


Monet vastaajat toivoivat bussilinjan ajamista Lauttasaaresta Asema-aukiolle asti. Reitti on kuitenkin keskustan päässä hyvin hidas, mikä tarkoittaisi vuorovälien harvenemista Lauttasaaren sisäisessä liitynnässä. Tämä vastaavasti aiheuttaisi todennäköisesti kapasiteettiongelmia liityntäliikenteessä.

Ratkaisu olisi siis varsin kustannustehoton eikä Asema-aukio ole mielestämme sen vuoksi käyttökelpoinen keskustaan mahdollisesti päätettävän linjan päätepysäkiksi.

Juna saapuu asemalle. Toinen juna pysähtyneenä toisella raiteella.
Palautteissa on toivottu Lauttasaaresta bussilinjaa Asema-aukiolle, josta voisi vaihtaa esim. junaan päärautatieasemalla.

Voisiko linjan 21V palauttaa muuttamatta nykylinjastoa?


Myös linjan 21V palauttamista toivottiin useissa kommenteissa. Tähän ei kuitenkaan ole valitettavasti resursseja, sillä muutokset on suunniteltava kokonaisuutena, jotta nykyinen bussimäärä riittää koko Lauttasaaren linjastolle. Lauttasaaren linjasto on kilpailutettu yhdessä länsimetron liityntälinjaston kanssa aina vuodelle 2023 asti.

Liikennöintisopimukset sisältävät tarkoin määritellyt vuosittaiset muutosrajat niin automäärien kuin ajokilometrienkin osalta. Sopimukset rajoittavat siis jo itsessään suunnittelua, koska määräänsä enempää kilometrejä ei voida samalla sopimuksella liikennöidä.

Gyldenintien ja Lauttasaarentien pysäkeistä


Pysäkkiasioista vastaa viime kädessä Helsingin kaupunki, mutta pyrimme yhteistyössä löytämään kaikkien kannalta mahdollisimman hyvät ratkaisut niin Gyldenintien, Lauttasaarentien kuin muidenkin pysäkkien osalta.

Nainen ja pieni valkoinen koira kävelemässä raitiovaunupysäkillä Bulevardilla. Ratikka selän takana.
Etelä-Helsingin alueelta etsitään sopivaa päätepysäkkiä bussille. Kuva on Bulevardilta.


Eikö linjojen 20 ja 21 päätepysäkkejä voi muuttaa?


Linjan 20 päätepysäkki Hietalahdessa hotellin edustalla on osoittautunut ongelmalliseksi Ruoholahden ja Mechelininkadun sekä Jätkäsaaren laivaliikenteen aiheuttamien ruuhkien vuoksi. Päätepysäkin sijainti ei ole myöskään palvellut matkustajien tarpeita riittävän hyvin. Myöskään Ruoholahdesta ei ole löytynyt sopivaa paikkaa linjan päätepysäkille.

Linjan 21 Eiran päätepysäkille on puolestaan kaavailtu tulevaisuudessa muita linjoja, jolloin Lauttasaaresta saapuvalle linjalle ei sieltäkään enää oikein löydy tilaa. Merikadulta, linjan 24 päätepysäkiltä, voisi löytyä tilaa toisellekin linjalle, mutta sijainti entistä kauempana Lauttasaaresta söisi liikaa resursseja lisäkilometreineen ja pidempine ajoaikoineen. Erottajan päätepysäkki puolestaan poistui käytöstämme jo aiemmin, eikä Erottajanaukiota ole enää jatkossakaan mahdollista käyttää bussien päätepysäkkinä.

Sopivan päätepysäkin löytyminen Etelä-Helsingin alueelta onkin aiheuttanut omat haasteensa suunnittelulle. Kampin terminaaliin pääsee Lauttasaaren suunnalta varsin nopeasti, mutta suunnitelmassa on tavoitteena myös säilyttää yhteys Punavuoren suunnalta Ruoholahden metroasemalle. Tutkimmekin yhdessä Helsingin kaupungin kanssa mahdollisia päätepysäkkipaikkoja Punavuoren seuduilta.


Viimeistelemme parhaillaan Lauttasaaren linjastoluonnosta, joka tullaan julkaisemaan blogissa lokakuun aikana. Seuraa siis blogia, jotta pysyt ajan tasalla!

11 kommenttia:

 1. En ihan ymmärrä, mihin tarvitaan linjausta Punavuori-Ruoholahden M, kun Punavuoresta pääsee todella hyvin 14 + 18 Kampin M, ja sieltä parissa minuutissa Ruoholahden M.

  VastaaPoista
 2. Eikös linja 24 ja 21 voisi yhdistään ja samoin 20 ja 18.

  VastaaPoista
 3. Minkä takia Lauttasaaren linjastosuunnitelmassa iso huolenaihe on Etelä-Helsingin yhteydet Ruoholahden metroasemalle? Eihän historiallisesti eteläisestä kantakaupungista ole koskaan edes ollut Ruoholahteen mitään yhteyttä. 17 kulki parin vuoden ajan Salmisaareen.

  Eikö teidän pitäisi keskittyä Lauttasaaren asukkaiden kuulemiseen ja palvelemiseen? 14 ja 18 kulkevat muutaman minuutin välein Kamppiin - siis sinne, minne myös lauttasaarelaiset haluavat bussien kulkevan. Vai onko joku eri mieltä?

  VastaaPoista
 4. Eikö nyt ihan oikeasti kannattaisi lopettaa "näennäiset asukasvaikutusmahdollisuudet"? Teette koko hsl:stä tyhmän kun mukamas asukkaat saavat vaikuttaa mutta mitään toiveita ei toteuteta. Teillä tuntuu olevan myös ongelma päätepysäkin suhteen kantakaupungissa. Pelataan pieni visailu missä se voisi sijaita. 3 pisteen vihje) se on lähellä vanhaa linja-autoasemaa 2 pisteen vihje) sinne ajetaan nykyään myös ruuhka-aikaan Espoosta linjoja 1 pisteen vihje) tunnetaan nykyään nimellä lähiliikenneterminaali. Eli oikea vastaus on Kampin terminaali. Tämä tietysti on ongelma teille, koska kantakaupungista pääsisi ilman vaihtoja Laruun.

  VastaaPoista
 5. Linja 21V voisi palauttaa sillä muutoksella että se päätyisi Kampin terminaaliin. Resurssit voi ottaa lakkauttamalla linja 21b. Tämä palavelisi suurin osa Vattuniemen tarpeista ja olisi myös kustannusneutraali. Uusi 21v palvelisi myös metrojengiä. 21v Vattuniemestä Ruoholahteen oli sitäpaitsi nopeampi kuin nykyinen 21b Vattuniemestä metroasemalle.

  VastaaPoista
 6. Linja20 jatkettaisiin Ruoholahdesta Meilahteen. Ilmalasta linja 518 jatkettaisiin Meilahteen Ilmalan sijaan.
  Linja 21 ja 24 yhdistettäisiin.
  Linja 15 jatkettaisiin lauttasaaren kautta vattuniemeen salmisaaren pisto jäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 24 pääsee seurassaareen niin se olisi aika vaikeata

   Poista
 7. Harmi jos suunnitelma lakkaisi linjan 21 Vattuniemi...Eira. Paras linja ikinä Lauttasaaressa..Ei kaikkien tarvitse mennä ruuhkaiseen keskustaan..

  VastaaPoista
 8. oletteko jotain landelaisia - paikan nimi on; Laru

  VastaaPoista
 9. Could you consider connecting the developing Telakkaranta area by making bus 21 turn to Hietalahdenranta and then Mallaskatu or even Tehtaankatu to continue to Viisikulma?

  VastaaPoista